Vízipipa története

Az arab vilag egyik legregebbi tradicioja a ferfiak koreben a vizipipazas. Ez a kikapcsolodast, relaxaciot jelenti szamukra, de alkalmankent tartalmasabba teszik kulonfele tarsasjatekokkal is. Szinte minden keleti kavezoban van lehetoseg vizipipazasra. Hasznalata nem egyszeruen dohanyzas, inkabb szertartas, a dohanyzas muveszete.

A nargile ( vizipipa ) hasznalatakor a kulonleges gyumolcs izesitesu dohany a pipa tetejen levo tolcserben van elhelyezve. A dohany tetejen faszen izzik. A keletkezo fust a tartalyban levo vizen keresztul aramlik.

A dohany aromaja akar egy – masfel oraig is elvezheto. A szertartas utan joleso, ellazult erzes uralkodik az emberen. A vizipipazas a dohanyzas legjobb alternativaja, mivel a vizen ataramlo fust szinte teljesen mentes lesz a karos anyagoktol mire a tudobe jut. A nargile dohany nem tartalmaz katranyt es nikotintartalma is alacsony. A vizipipa okozta tudorak kivetelesen ritka.

Az elso vizipipakat kokuszdio hejabol keszitettek Indiaban. Termeszetesen azota sokat valtozott es kulonosen nepszeruve valt a Kozel-Keleten. Az arab vilagban szinte elkepzelhetetlen nelkule az elet. A vizipipa fenykora a XVII. szazadi Torokorszagban volt, akkoriban szigoru szabalyok alakultak ki hasznalataval kapcsolatban.

Nem minden dohany alkalmas vizipipazasra, egyedul a kifejezetten eros, sotet szinu irani dohany. Ezt elso lepesben tobbszor atoblitik vizben, hogy veszitsen erejebol, majd datolya level itatjak at. Az igenyesebb dohanyokat vegul gyumolccsel izesitik Az inyencek ezt azzal fokozzak, hogy friss gyumolcsdarabokat tesznek a viztartalyba, meg izletesebbe teve a fustot.

A shisa ( vizipipa ) hasznalatanak sajat etikettje sok mindenre kiter, peldaul kifejezett serteskent foghato fel, ha valaki a masik altal szivott pipa izzo szendarabjarol gyujtja meg cigarettajat. Ugy gondoljak, ez megzavarja az izzas ritmusat. A 19.-20. szazadban kifejezetten nepszeruve valt az europai elit nok koreben.

Fontos eszkozeve valt az ot orai teazasnak es egyeb intellektualis osszejoveteleknek. Napjainkban ugyan a cigarettazas nepszerusege es egyszerusege enyhen csokkentette a vizipipa hasznalatat, de aki valoban tudja ertekelni a vizipipazas adta oromoket, az sosem cserelne le.