A vízipipa tisztítása

En nem szeretem a vizipipamat kitakaritani, mert lusta vagyok, de azert erdemes rafeszulni a temara, es alaposan kisuvickolni 6-8 alkalom utan, mert a sok lerakodastol nem erzed annyira tisztan a dohany gyumolcsos izet. A vizet gyakrabban, 2-4 alkalom utan csereld ki, ezzel nem szoktam sporolni.

 

Miutan elhataroztad magad, szedd darabokra a shisadat, es igy takaritsd ki az alkatreszeit:

A dohanytolcser

A tolcseredbe beleeghet a dohany, amit nehez eltavolitani. Oblitsd ki belole a maradek dohanydarabokat, es egy szivaccsal dorzsold addig, amig latod, hogy kosz jon le rola.

A pipa teste

Engedj at rajta a furdokadban forro vizet, es a vekonyabb tisztitovesszovel alaposan lazitsd le a lerakodasokat. Addig ismeteld az oblogetest es sikalast, amig nem lesz eleg tiszta a cso belulrol. Fontos, hogy vegyszereket NE hasznalj, mert atveheti a pipa az izet! Engedj vizet a szivocso (csovek) csatlakozasaba is.

A viztartaly

Hogyha rendszeresen csereled a vizet, akkor eleg parszor vegigforgatni benne a vastagabb tisztitovesszot. A szennyezett vizbol viszont kepes a kosz lerakodni az uveg belso falara a vizszint folott, ahol a buborekok kivalnak a vizbol. Ezt a lerakodast nehez leszedni, de egy regi fogkefevel par perc alatt megoldhato.

A szivocso

Ez a legnehezebb resze a takaritasnak, de megeri, mert utana nem fogod erezni az osszes addigi dohanyod izet egyszerre. A szivocso belsejeben is lerakodik a fust, ami azutan le is tud jonni a belso falrol egyenesen a szajadba. Idegesito dolog, sokan azt hiszik, szenet nyeltek – tevesen.

A csovet centimeterenkent tordeld meg a furdokad folott ugy, hogy mindket vege lefele logjon. Ha jol csinalod, akkor hallod, ahogy a lerakodas lepattog a csoved belsejerol es ezeket a darabokat latod a kad aljan. Miutan vegigmentel a csovon, szoritsd a csaphoz az egyik felet, es eressz forro vizet keresztul rajta. A masik iranybol is vezess at rajta vizet, hogyha mar tiszta jon ki belole.

Hagyd kicsopogni es megszaradni a napon vagy radiatornal, de vigyazz, mert meg mindig koszos viz johet belole.

Tomitesek

Oblitsd el a gumitomiteseket, torolj minden alkatreszt szarazra es elvezd a tiszta izeket!