A vízipipáról

vpart7116766_2013-45x50-hookah-smoker-oil-canvasA vizipipa egyarant kivalo kozosseg epito es relaxacios eszkoz. Kint a szabadban, egy kavezoban, vagy otthon, mindenhol jol esik elpofekelni egy kellemes vizipipa dohanyt. Mar maganak az elokeszitesnek is egyfajta szertartasa van, ahogy megtomjuk a keramiat, meggyujtjuk a szenet, osszeallitjuk az elketreszeket.

A legelterjedtebb “toltelek” a vizipipaban termeszetesen nem mas, mint a dohany. Ezen kivul azonban szamos mas lehetoseg is letezik, mint peldaul a herbal szivnivalok, az izesitett asvanyi kovek, vagy ujabban a vizipipa paszta. A hangsuly mindig a finom izeken van, a modja tulajdonkeppen masodlagos.

vpartportrait-of-a-man-smoking-a-hookahA vizipipa hasznalata soran rengeteg folyamat jatszodik le egyszerre. A cso megszivasakor, a keramia tetejen izzo vizipipa szen felheviti annak tartalmat, es az igy keletkezett “goz” vegighalad lefele a vizipipatesten. A test vegen levo cso a viztartalyban er veget, ahol a viz finom buborekokka oszlatja fustot. A viztartalybol a fust immar kellemesen lehulve vegighalad meg a szivocsovon, atjarja a tudonket, majd vegul a levegoben oszlik szet finom illatot arasztva.

Vizipipazni elsosorban nem a nikotin miatt szokott az ember, sokkal inkabb az altala megteremtett atmoszfera miatt. Remek taptalaja egy kellemes beszelgetesnek, ebed utani kikapcsolodasnak, esti filmezesnek, de “sorkorcsolyakent” is kivaloan megallja a helyet.