A vízipipa mégis káros?

Valoszinuleg mind olvastuk mar azt a cikket, ami evek ota kering az interneten es a cigarettahoz kepest keletkezo fust mennyisegebol szamitjak ki, hogy mennyi nikotin es katrany rakodik le szegeny pipasok tudejeben. Ezzel ket problema volt, egyreszt, hogy nem vegeztek elemzest a fust osszetevoirol, valamint nem vettek figyelembe, hogy a dohany esetunkben nem eg el, mindossze a benne levo aromak valnak vizgozze es ezt lelegezzuk be. Valamint ugye a viz szurokepessege, a fust homerseklete es annak hosszabb utja is kimaradt az egyenletbol.

 

Nemregiben azonban talaltunk egy aktualisabb cikket, ami masfelole kozeliti meg a temat. A San Francisco-i Kalifornia Egyetem 8 ferfit es 5 not vizsgalt akik regota cigiznek, vagy pipaznak. A kiserletben naponta haromszor vizipipaztak, vagy 11 szal cigarettat szivtak el. Az alanyokon ezutan 24 oran keresztul mertek a szenmonoxid szintet a leheletukben es arra jutottak, hogy 2,5-szer magasabb mint cigarettazas soran, valamint pipazas soran teljesen masfajta artalmas anyagok keletkeznek.

A teljes cikket itt tudjatok elolvasni. A kutatas egyik alapveto problemaja, hogy nem ter ki arra, hogy a vizipipat milyen korulmenyek kozott keszitettek el. Ongyullados, vagy termeszetes szen kerult a keramiara, foliaval, vagy szenkonzollal pipaztka, mennyire profi modszerekkel raktak ossze, megegett e a dohany stb. Valamint az is egy kerdeses resz, hogy harom pipa naponta. Magambol kiindulva, egy tomesem 1,5-2 oraig tart, nem hiszem hogy barki is 4-6 oran keresztul fustologne tengernyi szabadidejeben. Elofordul alkalmankent egy buliban, hogy tobb kor is lemegy, de ezen alkalmak szama elenyeszo. Valamint erdekes lett volna kiterni arra is, hogy mi a helyzet az asvanyi kovek hasznalata soran, ugyanis ez is vizipipazasnak minosul mar manapsag.

tumblr lj08y5Xj3Z1qa70eyo1 r1 500

Osszessegeben valamivel jobb oldalrol kozelitettek meg a temat, de en ugy gondolom, meg mindig nem kaptunk pontos valaszt a kerdesre, hogy melyik dohanyzasi forma kevesbe karos. Felreertes ne essek, nem gondolom, hogy egeszseges dolog lenne akarmilyen formaban is a fustolgetes, igy a vizipipa sem lesz kifejezetten egeszseges idotoltes, de messze nem vagyok meggyozve arrol, hogy egyforman karos lenne a cigarettazassal.

Erdekesseg: a regi cikkekben ugye azzal a feltevessel alltak elo, hogy egy vizipipa 100 cigaretta elszivasaval egyenlo. Ennek tudataban erdemes megnezni mi tortenik, ha 100 cigarettat ateresztunk a vzipipan. A kepek magukert beszelnek.

Az a napi harom pipa, azonban meg mindig motoszkal a fejunkben, igy kivancsiak lennenk, ti mennyit fustoltok el egy nap, vagy egy heten?

404 hiba, error