Mennyire káros a vízipipa?

Mi a kulonbseg a vizipipa es cigaretta kozott?

A vizipipa tetejen korulbelul 600 fokon izzik a faszen. Ez azonos azzal a homerseklettel, ami a cigaretta szivasakor jelen van. Megis, mi a kulonbseg a ketto kozott?

A cigaretta dohany szaraz, es a papirral egyutt azonnal hamuva eg a 600-800 fokon. Ezen a homersekleten jonnek letre a rakkelto anyagok, melyeket ilyen forro allapotban a szajba majd tudobe szivnak a dohanyosok.

A vizipipaban nem egetjuk hamuva a nedves dohanyt, hanem forro levegot aramoltatunk at rajta. A levego az izzo faszen mellett hevul fel, de mire eler a dohanyhoz, lehul 200-400 fokosra. Nem tudnak a rakkelto anyagok kivalni a dohanybol, aminek a fustje ataramlik a pipa testen es a szivocsovon, ahol egy resze lerakodik. Ez a fust ut kozben ataramlik es lehul a vizben, ahol szintugy lerakodik nemi anyag.

A vizipipabol szurt, hideg fustot szivhatsz!

A vizipipa fustje hideg, igy a gegerak nem valoszinu. A hosszu csorendszerben es vizben megszurodik, igy a karos anyagok lerakodnak, nem jutnak a tudobe.

Katrany es nikotin

Mivel a vizipipaban nem eg papir, igy katrany sem keletkezik. Hogyha megnezed a csomagolasat, ra van irva: “Tar 0.0%” (tar = katrany)

A nikotin tartalom kicsit erdekesebb dolog. Egyes dohanyokon 0.5%, mig masokon 0.05% van feltuntetve. Mindketto olyan ertek (tomesenkent 10 gramm dohannyal szamolva), amitol nikotinmergezest kapna a vizipipazo.

Teny: senki nem lett eddig vizipipa fuggo, es a vizipipazo dohanyosok nikotin ehsege nem enyhul a vizipipatol. Gyakori, hogy pipazas kozben ragyujtanak egy szal cigire.

Mit mond a toxikologus?

Zacher Gabor toxikologus a vizipiparol.Tudni kell a vizipiparol, hogy mivel itt hosszu a fustnek az utja, egy csomo karos anyag lecsapodik, es ha mar idezojelben beszelhetunk arrol, hogy hogyan a legegeszsegesebb dohanyozni, akkor a vizipipa ezek kozul a legegeszsegesebb. … Azert mondjuk olyan tul sok karosodast nem okoz, mert nagyon keves az a nikotin es a karos anyag, ami ilyenkor bejut az illeto szervezetebe…
forras: rtlhirek.hu

A bulvarsajto es osszeeskuves-elmeletek.

2008 elejen lehetett olvasni es hallani a vizipipa karos hatasairol, miszerint 50-100 szal cigarettanak felel meg a fust. Ezekben a cikkekben egy a WHO altal keszitett tanulmanyra hivatkoznak, melyet eredeti formaban meg nem lattam, es nagyon zavarosnak tunik az egesz.

Kulfoldi vizipipas forumokon lehet olvasni, hogy a bulvarsajtot a cigarettagyarak vontak be a temaba, mert feltik a piaci reszesedesuket a vizipipa terjedese miatt. Nem tudom, mennyi alapja lehet ennek, de mindenkeppen elgondolkodtato, hogy kulfoldon is hasonlo a media altal kozolt helyzet.

A vegso konkluzio.

A cigaretta karos hatasairol tudunk, senkinek sem ajanlom, hogy raszokjon. De a vizipipat nem lehet a dohanyzas tobbi modjaval egyutt emliteni hideg, konnyu es tiszta fustje miatt.

Biztosan vannak a vizipipa fustjeben is olyan anyagok, melyek nem tesznek jot a szervezetnek. Ezt sajnos meg nem elemezte senki, bar utana jartam, es lenne ra vallalkozo: alkotoelemenkent 1,5 millio forint a vizsgalat.

Mig nem gyulik ossze a sokmillios beruhazas koltsege, marad a papir zsebkendon torteno fust atfujogatasa. Latszik, hogy a ciginel szep sarga folt marad, a vizipipanal viszont semmi.

Lehet talalgatni, elkepzelheto, hogy a vizipipa fustjeben levo szerves anyagok ugyan le tudnak rakodni a tudoben, de minden problema nelkul felszivodnak es elbomlanak.

Azt szoktak mondani, hogy ami jol esik, attol nem leszunk betegek.

A vizipipa pedig jol esik!
404 hiba, error